top of page

Диабет и метаболитни заболявания

Диабет и метаболитни заболявания

Фондация "Пламен Алексеев Маджуров" подпомага и финансира иновативни проекти, насочени към превенция и лечение на диабет и метаболитни заболявания, които представляват глобален проблем, засягащ милиони хора по света, включително и деца. Този тип заболявания водят до сърдечно-съдови проблеми, бъбречни заболявания и проблеми с очите, оказвайки изключително голямо влияние върху начина на живот на хората страдащи от тях.

Често, за съжаление, метаболитните заболявания се оказват причината за инсулти и инфаркти и водят до фатални последици.

Нашата Мисия
Фондацията ни се стреми да изгради общество в което диабетът и метаболитните заболявания са рядкост, а здравословният начин на живот е приоритет. Съсредоточаваме се върху следните ключови цели:

  • Превенция чрез изследвания: Осигуряваме средства за иновативни изследвания, фокусирани върху ранното откриване и предотвратяване на диабет и метаболитни нарушения. Нашето желание е колкото се може повече хора да се запознаят с ползите от превенцията и ранната диагностика на този тип заболявания. За съжаление един не малък процент от хората в нашето общество откриват болестта на късен етап или дори не осъзнават че страдат от нея, докато не стане твърде късно.

  • Връзката на храната с диабета: Неправилното хранене играе решаваща роля в развитието на диабета. То често включва консумацията на големи количества преработени въглехидрати и захари, които бързо повишават нивата на глюкоза в кръвта. Този излишен прием на въглехидрати може да предизвика инсулинова резистентност, което кара клетките да не могат ефективно да използват инсулина за регулиране на нивата на захар в кръвта. Този процес става основен фактор за развитието на диабет тип 2 . Ние знаем колко важна е храната за здравето на човека и се стремим да предадем тази информация чрез нашите прокети, за да се предотвратят такива сериозни заболявания както при възрастни така сред децата.

  • Лечение: Редовното измерване на нивата на кръвна захар, следенето на хранителния режим и адекватната доза на медикаментите са незаменими части от ефективното лечение на диабета. Ние знаем колко е важен начина на живот в справянето с този тип заболявания и искаме да предадем тези знания на всички които страдат от тях, на техните близки и обществото, Съчетанието на балансиран хранителен режим и редовната физическа активност са от решаващо значение за контролиране на диабета. Правилната храна богата на влакнини и нискогликемични въглехидрати помага за поддържане на стабилни нива на захар в кръвта. Съчетаването на това с физически упражнения помага за подобряване на чувствителността към инсулин и контролирането на теглото.

Съвременните научни изследвания и иновации в областта на медицината продължават да изграждат по-ефективни методи за лечение на диабета.

С правилната информация за превенция и лечение, можем да предпазим здравето на повече хора и да помогнем на други, които се борят с този тип заболявания. 

Кандидатсвай с твоята идея!

bottom of page