top of page

Защо ни застига диабета?


Защо ни застига диабета?
Защо ни застига диабета?

Разпространението на диабет нараства значително през последните десетилетия и представлява сериозна заплаха за общественото здраве. Различни фактори, включително генетични, начин на живот и социално-икономически условия, допринасят за увеличаващия се брой случаи на диабет. В тази статия ще разгледаме основните причини, поради които диабетът ни застига и как можем да се предпазим от него.


1. Генетични фактори

Генетичната предразположеност играе важна роля при развитието на диабет. Ако в семейството има случаи на диабет, вероятността и следващите поколения да развият заболяването е значително по-висока. Особено силно е влиянието на генетичните фактори при диабет тип 1, където автоимунната реакция на организма унищожава клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса.


2. Затлъстяване и неправилно хранене

Една от основните причини за разпространението на диабет тип 2 е затлъстяването. Неправилното хранене, което включва прекомерна консумация на захари и наситени мазнини, води до наднормено тегло и затлъстяване. Тези състояния, от своя страна, предизвикват инсулинова резистентност – състояние, при което клетките не могат ефективно да използват инсулина, произведен от организма. Това води до повишаване на нивата на кръвната захар и в крайна сметка до диабет.


3. Липса на физическа активност

Съвременният начин на живот, който включва дълги часове седене пред компютъра или телевизора и недостатъчна физическа активност, допринася за развитието на диабет. Липсата на упражнения води до натрупване на излишни килограми и намалява чувствителността на клетките към инсулин. Редовната физическа активност не само помага за поддържане на здравословно тегло, но и подобрява инсулиновата чувствителност и контролира нивата на кръвната захар.


4. Стрес и психично здраве

Стресът също играе роля в развитието на диабет. Хроничният стрес може да повиши нивата на кръвната захар чрез освобождаване на хормони като кортизол и адреналин, които противодействат на действието на инсулина. Освен това, стресът често води до нездравословни хранителни навици и намалена физическа активност, което допълнително увеличава риска от диабет.


5. Социално-икономически фактори

Хората, живеещи в условия на нисък социално-икономически статус, често имат ограничен достъп до здравословна храна и здравни услуги. Те са изложени на живот в среда, която не благоприятства физическата активност и здравословния начин на живот, което води до по-високи нива на стрес. Всички тези фактори допринасят за повишения риск от диабет.


6. Възраст

С напредването на възрастта рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава. Това се дължи на редица фактори, включително намалена физическа активност, натрупване на излишни килограми и прогресивно намаляване на инсулиновата чувствителност.


Как можем да се предпазим?

За да се предпазим от диабет, е важно да водим здравословен начин на живот. Ето някои основни препоръки:


Здравословно хранене: Избягвайте прекомерната консумация на захари и наситени мазнини. Включете повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постно месо в диетата си.

Физическа активност: Редовните упражнения помагат за поддържане на здравословно тегло и подобряват инсулиновата чувствителност.

Контрол на стреса: Практикувайте техники за релаксация като йога, медитация или дълги разходки.

Редовни медицински прегледи: Ранната диагностика и контрол на кръвната захар могат да предотвратят или забавят развитието на диабет.


Фондация "Пламен Алексеев Маджуров" и Медицинска лаборатория - СМДЛ Кандиларов обединяват усилия във важна кауза за превенция и ранно откриване на диабета чрез специална кампания от 8-ми април до края на май, насочена към осигуряване на достъпни изследвания на кръвната захар със символична стойност от 1 лев. 


Пламен Маджуров
Пламен Маджуров


Заключение

Диабетът е сериозно заболяване, което засяга все повече хора по света. Разбирането на причините за неговото разпространение и предприемането на активни стъпки за предотвратяване могат значително да намалят риска от развитие на това хронично състояние. Воденето на здравословен начин на живот, редовната физическа активност и контролът на стреса са ключови елементи в борбата с диабета.

13 views0 comments

Comments


bottom of page