top of page

Знаете ли, че 50% от хората не знаят, че са болни от диабет?

Updated: Jun 23
Диабетът е сериозно заболяване, което засяга милиони хора по целия свят. Въпреки че е добре познат, шокиращата статистика показва, че много хора дори не са осведомени, че са болни от това заболяване. Според изследвания, около 50% от хората с диабет не знаят за своето състояние. Това е причина за сериозно безпокойство, тъй като недиагностицираният диабет може да има сериозни последици за здравето.


Защо е важно да знаете за своето състояние

Диабетът е заболяване, при което нивата на захар в кръвта са в повишено състояние. Независимо дали става въпрос за диабет тип 1 или тип 2, контролът на нивата на кръвна захар е от съществено значение за предотвратяване на сериозни усложнения, като сърдечни заболявания, увреждания на очите, бъбречни проблеми и дори ампутации на крайници.


Изключително важно е хората да знаят своето състояние, за да могат да предприемат необходимите стъпки за контрол на болестта и подобряване на качеството си на живот. Ранното откриване и контрол на диабета могат да предотвратят сериозни последици и да помогнат на хората да живеят пълноценен и здравословен живот.


Как да разберете дали сте болен от диабет?

Един от най-важните начини да разберете дали сте болен от диабет е чрез извършване на редовни медицински прегледи и изследвания. Симптомите на диабет могат да варират, но някои от тях включват често уриниране, прекомерна жажда, загуба на тегло и хронична умора.


Важно е да се отбележи, че диабет тип 2, който е по-често срещан, може дълго време да бъде безсимптомен и да се развие незабелязано. Затова редовните медицински проверки са от ключово значение за ранното откриване на заболяването.Фондация "Пламен Алексеев Маджуров" и Медицинска лаборатория - СМДЛ Кандиларов обединяват усилия във важна кауза за превенция и ранно откриване на диабета, глобално разпространено метаболитно заболяване, което засяга хиляди хора в България, включително и деца. Ще бъде организирана специална кампания от 8-ми април до края на май, насочена към осигуряване на достъпни изследвания на кръвната захар със символична стойност от 1 лев.


Осведомеността за диабета и неговото ранно откриване са от решаващо значение за поддържане на здравословен начин на живот и предотвратяване на сериозни здравословни проблеми. Всеки трябва да се стреми да бъде информиран за своето здравословно състояние и да предприема необходимите мерки за предпазване и контрол на диабета. Не забравяйте, редовните медицински прегледи са ключът към здравето и благополучието на всеки.

11 views0 comments

Comments


bottom of page