top of page

Инсулинорезистентността и диабетът са основен фактор за някои от най-сериозните заболявания!

Updated: Jun 23
Инсулинорезистентността, а в последствие и диабетът са две тясно свързани заболявания, които играят ключова роля в развитието на някои от най-сериозните здравословни проблеми. Диабетът е не само хронично заболяване с голямо влияние върху качеството на живот, но също така увеличава риска от развитие на сериозни усложнения като сърдечно-съдови, белодробни проблеми, и дори някои видове рак. В тази статия ще разгледаме как инсулинорезистентността и диабетът стоят в основата на някои от най-сериозните здравословни проблеми и как те могат да бъдат контролирани и предотвратени.


Инсулинорезистентността и диабетът:

Инсулинорезистентността е състояние, при което клетките в тялото не реагират адекватно на инсулина, който е хормон, отговорен за контрола на нивата на глюкоза в кръвта. Това принуждава тялото да произвежда все повече инсулин, за да компенсира, което с течение на времето може да доведе до развитие на диабет тип 2. Това е форма на диабет, която се характеризира с инсулинорезистентност и недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.


Влияние върху здравето:

Диабетът и инсулинорезистентността не само че влияят върху нивата на глюкоза в кръвта, но също така имат сериозни последствия за здравето на органите и системите в тялото. Например, високите нива на глюкоза в кръвта могат да повредят кръвоносните съдове, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Диабетът може да доведе до увреждане на бъбреците, зрението и нервната система. Освен това, хората с диабет имат повишен риск от развитие на определени видове рак, като рак на черния дроб и рак на бъбреците.


Превенция и лечение:

Въпреки че инсулинорезистентността и диабетът могат да имат сериозни последствия за здравето, те често могат да бъдат контролирани и предотвратени чрез подходящи превенции. Това включва здравословен начин на живот, като правилно хранене, редовна физическа активност и поддържане на здравословно тегло. В някои случаи са необходими и медикаментозни терапии или инсулинова такава, за контрол на нивата на глюкоза в кръвта.


Фондация "Пламен Алексеев Маджуров" и Медицинска лаборатория - СМДЛ Кандиларов обединяват усилия във важна кауза за превенция и ранно откриване на диабета чрез специална кампания от 8-ми април до края на май, насочена към осигуряване на достъпни изследвания на кръвната захар със символична стойност от 1 лев. Пламен Маджуров
Пламен Маджуров

21 views0 comments

Comments


bottom of page