top of page

НЧ''Градина-Върбица 1894''с.Върбица и Фондация Пламен Маджуров ви канят на най-вкусния празник в с.Върбица


Надали има  човек ,който да обори твърдението ,че българската кухня е една от най-богатите и най-разнообразните в света.И въпреки това при споменаване на словосъчетанието традиционно българско ястие,при повечето от нас веднага изниква изображението на баницата.

Баницата,която ‘’царува’’ на трапезата на българина през всичките сезони на годината.

Баницата,която от незапомнени времена,присъства на всяка празнична трапеза,свързана с народния календар.

Малцина от нас знаят,че преди появата на козунака,като традиционна храна  за Великден,са се приготвяли сладка баница и баница с коприва.На Петровден,домакинята е приготвяла баница с прясно сирене.Баница са приготвяли и жътварките,когато са тръгвали на жътва.С баница с късмети,посрещаме и нова година.

Баницата-прекрасния спомен от детството ни.Баба запретнала ръкавите на кенарената си риза,меси и точи най-тънките кори,и реди дипли.Завива я в кърпа,а децата нетърпеливо чакат с ококорени очички.След години тя е най-вкусната закуска и за техните деца.И те искат баница,ама от бабината-вкусна и ухаеща-на жито,на мляко,на масълце,на сладост.Пръстите си облизваш и ти се иска още ,и още…

Когато дойде идеята за песенен фолклорен празник,ние от НЧ’’Градина-Върбица 1894’’,решихме,че ще  включим и кулинарен елемент.И какво по българско,по масово и по достъпно от ‘’царицата ‘’ на трапезата на българина.

А защо ‘’дрипава’’:Защото според една гатанка,’’Дрипава циганка,царя от пътя отбива’’.

За наша радост,интерес към инициативата,проявиха гости от близо и далеч.Към момента ,фестивала заема челно място на картата на Кулинарните фестивали на България.

 С всяка изминала година,надграждахме по нещо.Новото тази година е ,,Детска работилница за точене на Дрипава БАНИЦА ,С БАБА Стефка от село Върбица’’.Предвидени са 3 работилници ,с продължителност около 30 мин.

 

 

От векове до днес,баницата присъства на българската трапеза,като символ на единението и мост между миналото и настоящето.В различните краища на страната я приготвят по различен начин,но посланието и винаги е едно и също:кулинарна пищност и изискан вкус!

Изначалната роля  на читалищата е да пазят,съхраняват и предават българското.Българския бит,българския фолклор,българската култура.

ЗА ДА  Я ИМА  БЪЛГАРИЯ!!!39 views0 comments

Comments


bottom of page