top of page

Превенция високи нива на захар


Ако имате високи нива на кръвната захар, важно е да предприемете незабавни действия, за да ги намалите и да предотвратите по-нататъшни усложнения. Превенцията и профилактиката са много важни, защото в началните стадии диабетът и инсулиновата резистентност нямат симптоми, а в късните стадии водят до висока смъртност.


Ето стъпките, които можете да предприемете, ако имате високи нива на кръвната захар:

Използвайте глюкомер, за да проверите нивата на кръвната си захар. Това ще ви помогне да определите колко е висока кръвната ви захар и ще насочи действията ви.


Пийте много вода, за да помогнете за изхвърлянето на излишната глюкоза от кръвния поток. Стремете се да пиете вода редовно през целия ден, за да останете хидратирани.


Участвайте в физическа активност, за да понижите нивата на кръвната захар. Дори кратка разходка или леки упражнения могат да бъдат полезни. Физическата активност помага на тялото ви да използва глюкозата за енергия и може да подобри инсулиновата чувствителност.


Избягвайте да консумирате храни и напитки с високо съдържание на захар или въглехидрати, тъй като те могат допълнително да повишат нивата на кръвната захар. Вместо това се съсредоточете върху консумацията на храни с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри, протеини и здравословни мазнини.


Помислете за консумация на храни, за които е известно, че помагат за понижаване на нивата на кръвната захар, като зеленолистни зеленчуци, горски плодове, ядки, семена и постни протеини.


Ако сте на режим на лечение за диабет, следвайте указанията на вашия лекар за коригиране на дозировката или времето на приема на лекарството, за да помогнете за понижаване на високите нива на кръвната захар.

1 view0 comments

Comments


bottom of page