top of page

Рискови групи за диабет и как да разберем дали сме изложени на риск

Updated: Jun 23
Диабетът е заболяване, което се развива поради различни фактори. Въпреки че никой не е застрахован от това да развие диабет, съществуват определени групи хора, които са по-предразположени от други. Познаването на тези рискови фактори може да бъде ключът към предотвратяване и контрол на заболяването. Ето някои от основните рискови групи за диабет:


1. Семейна история на диабет

Ако имате близък роднина (родител или брат/сестра) с диабет, рискът да развиете заболяването се увеличава значително. Генетичната предразположеност играе ключова роля в развитието на диабет, затова хората със семейна история на заболяването трябва да бъдат по-внимателни и да си правят редовни медицински прегледи.


2. Наднормено тегло и затлъстяване

Излишното тегло е един от основните фактори, повишаващи риска от диабет. Хората с наднормено тегло или затлъстяване често имат затруднения с инсулиновата резистентност, която е основен фактор за развитие на диабет тип 2. Контролирането на теглото чрез здравословен начин на живот, включително балансирано хранене и редовна физическа активност, може да намали риска значително.


3. Неактивен начин на живот

Седящият начин на живот и липсата на физическа активност са свързани с увеличен риск от диабет. Редовните упражнения помагат за контролиране на теглото, подобряват чувствителността към инсулин и намаляват риска от развитие на диабет. Хората трябва да се стремят към поне 30 минути физическа активност на ден за поддържане на здравословен начин на живот.


4. Възраст и етническа принадлежност

Възрастта също е свързана с увеличен риск от диабет, особено след 45 години. Също така, някои етнически групи като афроамериканци, испаноговорящи и азиатци имат по-висок риск да се разболеят от диабет в сравнение с други групи население.


Фондация "Пламен Алексеев Маджуров" и Медицинска лаборатория - СМДЛ Кандиларов обединяват усилия във важна кауза за превенция и ранно откриване на диабета, глобално разпространено метаболитно заболяване, което засяга хиляди хора в България, включително и деца. Ще бъде организирана специална кампания от 8-ми април до края на май, насочена към осигуряване на достъпни изследвания на кръвната захар със символична стойност от 1 лев. 


Познаването на рисковите фактори за диабет е от решаващо значение за предотвратяване на заболяването и поддържане на здравословен начин на живот. Хората, които се намират в рисковите групи, трябва да бъдат особено внимателни и да се консултират с лекар за подходящи предпазни мерки. Проактивното подходящо управление на рисковите фактори може да помогне за намаляване на вероятността за развитие на диабет.


Пламен Маджуров
Пламен Маджуров

18 views0 comments

Comments


bottom of page