top of page

Следене на кръвната захар


Проследяването на нивата на кръвната захар е от съществено значение за хора с диабет или с инсулинова резистентност. Повече от 50% от хората не знаят, че имат заболяване, защото в ранните стадии то няма симптоми. Ако се хване навреме има лечение. Затова профилактиката и превенцията е толкова важна.


Ето и няколко причини:

При хора с диабет проследяването на нивата на кръвната захар помага да се оцени ефективността на лечението, включително лекарства, диета и упражнения.

Това позволява корекции на дозите инсулин или други лекарства въз основа на колебанията в нивата на кръвната захар през деня.

Редовното наблюдение помага на хората да разберат как изборът на храна, физическата активност, стресът, заболяването и други фактори влияят върху нивата на кръвната захар, което им позволява да вземат информирани решения относно самообслужването.


Следенето на нивата на кръвната захар помага за предотвратяване на краткосрочни усложнения като хипогликемия (ниска кръвна захар) и хипергликемия (висока кръвна захар), които могат да доведат до незабавни здравословни проблеми, ако не се лекуват.


Дългосрочните усложнения от лошо контролирани нива на кръвната захар, като сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, увреждане на нервите и увреждане на очите, могат да бъдат сведени до минимум чрез последователно проследяване и управление на кръвната захар.

Мониторингът на нивата на кръвната захар може да помогне на хората с диабет или инсулинова резистентност да предвидят и предотвратят извънредни ситуации като тежка хипогликемия или диабетна кетоацидоза, като предприемат подходящи действия за стабилизиране на нивата на кръвната захар.


Чрез поддържане на нивата на кръвната захар в рамките на целевите диапазони, хората с диабет или инсулинова резистентност могат да подобрят цялостното си здраве и качество на живот, намалявайки риска от усложнения и насърчавайки дългосрочно благосъстояние.


Изследвайте се сега, утре може да е късно!

2 views0 comments

Comments


bottom of page