top of page

С подкрепата на Фондация „Пламен Маджуров„ празник на Дрипавата баница - носител на приза най-любим кулинарен фестивал на България 2020 г.

Updated: Jun 23


Празник на „Дрипавата баница" ще се проведе на 11.05. 2024 г. в село Върбица, община Горна Оряховица, област Велико Търново.

Тазгодишното издание на празника на баницата ще бъде неповторимо събитие, на което ще се предложат над 350 варианта на това традиционно ястие от цяла България. От 43 различни населени места и 16 общини, представителите на българската кулинарна традиция ще се съберат във Върбица, за да споделят своите най-добри рецепти и умения.


За първи път, празникът на дрипавата баница ще привлече вниманието не само на българите, но и на участници от чужбина. В допълнение, ще има и детска работилница с баба Стефка от село Върбица, където малките посетители ще могат да се научат да точат Дрипава баница.

Един от най-атрактивните елементи на събитието ще бъде демонстрацията на месенето, точенето и печенето на подница под връшник - старинна технология, която вече е рядкост.

Събитието ще бъде пъстро, автентично и изпълнено с вкусни изкушения. Кулинарната надпревара за най-вкусна баница ще бъде наистина голяма, като младите ентусиасти също ще имат възможност да се докажат. В журито за оценка на баниците ще участват познати кулинарни майстори, които ще изберат най-вкусните и оригинални рецепти.


Изненадата тази година е участието на Симеон Славев - финалист в музикалния формат "Гласът на България ". Симеон е от Горна Оряховица. Носител на много и престижни награди. Последният му успех е извоюваното място за Световното първенство по сценични изкуства с представители от 36 държави, което ще се проведе през месец септември в Рим.

Освен състезателния аспект, събитието ще предложи забавни активности като надяждане с баница и надпиване с айрян. През 2017 г. първото издание на празника беше изключително успешно, а разнообразието от представени баници беше впечатляващо.


Баницата е не просто храна, а част от идентичността и културата на българския народ. Тя пренася вкусовете и ароматите на миналото в съвременния свят, запазвайки жива традицията и обичаите, които я правят толкова специална.


НЧ "Градина-Върбица 1894" с.Върбица и Фондация „Пламен Маджуров" ви канят на най-вкусния празник в с.Върбица Очакваме ви на откритата сцена на в центъра на селото, на 11.05. от 10:00ч. Заповядайте да се насладим на българския вкус заедно!Пламен Маджуров
Пламен Маджуров

9 views0 comments

Comentários


bottom of page