top of page

Фондация „Пламен Маджуров“ СМДЛ "Кандиларов" с кампания срещу диабета

диабет
Превенция на диабета

Инсулиновата резистентност (преддиабет) водеща до диабет,е доказано основната причина за здравословни проблеми и смъртност в света. Тя е причина за: хипертония, висок холестерол, омазнен черен дроб, затлъстяване, сърдечно съдови заболявания, тромби, инфаркти, инсулти, аритмии, възпалителни заболявания, артрит, остеоартрит, ревматизъм, автоимунни заболявания, възпаления на храносмилателния тракт, мозъчни увреждания, алцхаймер, паркинсон и много други заболявания. 


Фондация "Пламен Алексеев Маджуров" и Медицинска лаборатория - СМДЛ Кандиларов обединяват усилия във важна кауза за превенция и ранно откриване на диабета, глобално разпространено метаболитно заболяване, което засяга хиляди хора в България, включително и деца. В месеца предшестващ един от най-светлите християнски празници - Великден, ще бъде организирана специална кампания от 8-ми април до края на май, насочена към осигуряване на достъпни изследвания на кръвната захар със символична стойност от 1 лев. 


Всички желаещи може да се възползват от възможността да се изследват в обектите на СМДЛ Кандиларов в София, Пловдив, Варна и регионите Северна и Западна България ( пълен списък с локациите може да намерите тук ) и така да направят първата стъпка към по-здравословен начин на живот.


Изследванията на кръвната захар, предлагани в рамките на кампанията, са част от инициативата на Фондация „Пламен Маджуров“ за ранното откриване и контрол на диабета, както и повишаване на осведомеността за заболяването.


Метаболитните заболявания, каквото е и диабетът, са една от причините за появата на инсулти и инфаркти водещи до фатални последици. За съжаление един не малък процент от хората в нашето общество откриват болестта на късен етап или дори не осъзнават че страдат от нея, докато не стане твърде късно, тъй като не се усеща болка и липсват симптоми почти през цялото време на боледуване. Този тип заболявания са „тихи убийци“, криещи се зад обичайните ежедневни симптоми, което прави тяхната диагностика и лечение още по-сложни. 


Не чакайте симптомите да се появят. Погрижете се за здравето си, защото то е едни от най-ценните неща които имаме! Споделете информацията с близките си и помогнете в каузата за осведомеността за този сериозен здравословен проблем. 


Какво е диабетът?

Диабетът е хронично заболяване, характеризиращо се с висока нива на глюкоза (захар) в кръвта. Това е резултат от недостатъчно производство на инсулин (хормон, отговорен за контролирането на нивата на захар в кръвта) или неправилното използване на инсулина от страна на тялото.

Видове на диабет:


кръвна захар
Излседвания на кръвна захар

Диабет тип 1: Обикновено се развива в детска или младежка възраст и се дължи на автоимунно разрушаване на клетките, които произвеждат инсулин в панкреаса. Хората с този тип диабет трябва да приемат инсулин редовно.

Диабет тип 2: По-често срещан и обикновено се развива по-късно в живота. Тук тялото не произвежда достатъчно инсулин или не го използва ефективно. Този тип диабет често може да се контролира с правилно хранене, упражнения и лекарства.

Гестационен диабет: Среща се по време на бременност и може да се развие при жени, които преди това не са имали проблеми с нивата на захар в кръвта. Обикновено симптомите изчезват след раждането, но жените, които имат гестационен диабет, са по-вероятно да развият диабет тип 2 по-късно в живота.

Рискови групи за диабет:

  • Хора със семейна история на диабет

  • Хора с наднормено тегло

  • Хора над 45-годишна възраст

  • Хора с ниска физическа активност

  • Хора с високо кръвно налягане или висок холестерол


превенция на диабета
Инсулинова резистентност

Повече за организаторите

Фондация "Пламен Алексеев Маджуров" подпомага и финансира иновативни проекти, насочени към превенция и лечение на диабет и метаболитни заболявания, стремейки се да изгради общество в което този тип заболявания са рядкост, а здравословният начин на живот е приоритет.


Лаборатория „Кандиларов” е частна медико-диагностична лаборатория със статут на медицинско заведение от доболничната помощ. Създадена през 1999 г. като семейна фирма само с един лабораторен център в гр. София и персонал от осем служители, днес лаборатория "Кандиларов" е сред най-големите и  водещите частни медико-диагностични лаборатории в България. Стремежът към професионализъм и изключително квалифицирания персонал гарантира предоставянето на точност, коректност и достоверни резултати.3,713 views1 comment

1件のコメント


А ще можете ли да помогнете на диабетиците да се сдобият с НЕИНВАЗИВЕН глюкомер. В момента във Фейсбук вървят доста ИЗМАМНИ реклами за такива устройства. Може би защото могат да се ползват от повече хора. С изключение на DEXCOM ONE. Ползването му е индивидуално и доста скъпо!

いいね!
bottom of page