top of page

Pазличните типове диабет. Какво трябва да знаем.

Updated: Jun 23
Диабетът е хронично заболяване, което засяга милиони хора по света. Въпреки че терминът "диабет" се използва общо, съществуват различни типове, като всеки е със своите уникални характеристики и причини. В тази статия ще разгледаме най-разпространените типове диабет и техните особености.


Диабет тип 1:

Диабет тип 1, известен също като "Инсулин-зависим диабет", е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува и унищожава бета клетките в панкреаса, които са отговорни за производството на инсулин. Без инсулин, тялото не може да регулира нивата на глюкоза в кръвта ефективно. Този тип диабет обикновено се развива в ранна възраст, обикновено преди 30-годишна възраст, и изисква ежедневни инсулинови инжекции за контрол на нивата на глюкоза в кръвта.


Диабет тип 2:

Диабет тип 2 е много по-често срещан и се развива, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин или клетките в тялото стават инсулинорезистентни, което означава, че те не реагират правилно на инсулина. Този тип диабет е свързан с фактори като наднормено тегло, нездравословен начин на живот и генетични предпоставки. Лечението често включва комбинация от промени в начина на живот, хранителни режими, орални лекарства и в някои случаи инсулинова терапия.


Гестационен диабет:

Гестационният диабет се развива по време на бременността и е временно състояние, което може да засегне жени, които преди това нямат диабет. Той обикновено се развива след раждането, но увеличава риска от развитие на диабет тип 2 както за майката, така и за детето в бъдеще.


Други типове диабет:

Освен горепосочените, има и други по-редки типове диабет, като например моногенен диабет, малък диабет на островите и диабет причинен от болести на панкреаса или болести на други органи. Тези форми на диабет се различават по причините, както и по начините за лечение и контрол.


Фондация "Пламен Алексеев Маджуров" и Медицинска лаборатория - СМДЛ Кандиларов обединяват усилия във важна кауза за превенция и ранно откриване на диабета чрез специална кампания от 8-ми април до края на май, насочена към осигуряване на достъпни изследвания на кръвната захар със символична стойност от 1 лев. 


Всички желаещи може да се възползват от възможността да се изследват в обектите на СМДЛ Кандиларов в София, Пловдив, Варна и регионите Северна и Западна България ( пълен списък с локациите може да намерите тук ) и така да направят първата стъпка към по-здравословен начин на живот.


Изследванията на кръвната захар, предлагани в рамките на кампанията, са част от инициативата на Фондация „Пламен Маджуров“ за ранното откриване и контрол на диабета, както и повишаване на осведомеността за заболяването.


Заключение:

Различните типове диабет имат различни причини, характеристики и методи за лечение. Ранното откриване и ефективното контролиране на диабета са от съществено значение за предотвратяване на усложненията и подобряване на качеството на живот на засегнатите лица. Осведомеността за различните типове диабет и начините за предотвратяване и контрол на заболяването е от съществено значение за подпомагане на засегнатите хора да водят здравословен и активен живот.
Пламен Маджуров
Пламен Маджуров


17 views0 comments

Commentaires


bottom of page