top of page

Психично и физическо здраве

За психично и физическо благополучие

Фондация "Пламен Алексеев Маджуров" е изключително отдадена на мисията за едно по-добро психично и физическо здраве в обществото. Нашите проекти в тази сфера са насочени към подобряването на качеството на живот на хората, чрез осведоменост за важността на всеки един от тези два аспекта за цялостното ни благосъстояние, както и неразривната връзка по между им. 

Образователните и информационните кампании, които подкрепяме са насочени към повишаване на осведомеността на обществото в следните сфери:

  • Фическото здраве 

Физическото здраве е безпорно в основата на качествения живот на всеки човек. За да поддържаме този важен аспект на нашето здраве, е важно да се придържаме към определени практики и навици, които ще подобрят нашето общо физическо състояние.

Физическата активност е един от основните стълбове за поддържането на физическото ни благосъстояние. Редовните упражнения подобряват сърдечно-съдовата система, укрепват мускулатурата и оптимизират телесната маса. 

Храненето е не по малко важен, но за съжаление подценяван аспект. Разнообразната и балансирана диета осигурява необходимите хранителни вещества за правилното функциониране на организма. Включването в нашия режим на плодове, зеленчуци и богати на полезни вещества храни, предоставя важни витамини и минерали.

Периодичните медицински изследвания  помагат за ранното откриване на евентуални здравословни проблеми и предпазват от развитието на сериозни заболявания.

Следването на тези ключови практики и навици може значително да подобри качеството на живот и да предпази от развитието на различни здравословни проблеми. Здравето е инвестиция в бъдещето, и поддържането му изисква постоянни грижи и внимание.

  • Психичното здраве

Съвременния начин на живот ни изправя пред сериозни предизвикателства да поддържаме психичното си здраве.

Негативните емоции са част от живота, но е важно да се учим как да се справяме с тях.

Ако изпитвате тревожност или депресия, консултация с психотерапевт може да бъде от голяма полза. 

Психологията ни помага да разберем емоциите, които изпитваме в дадени ситуации и да се справим с негативните, особено в моменти, в които хората стигат дори и до депресия.

Психологичните методи и практики също така предоставят ефективни способи за справяне със стреса. Този подход помага на човек да разработи здравословни механизми за справяне с предизвикателствата и натоварванията в ежедневието, което е от ключово значение за емоционалното здраве.

Постоянното развитие на личността и заниманията, които стимулират ума, могат да създадат чувство на постижение и удовлетворение. Четенето, ученето на нови умения или участието в творчески дейности са примери за такива занимания.

Всички тези практики образуват холистичен подход към поддържането на психичното здраве. Важно е да се отделя време за "грижа за себе си" и да се отдава значение на сигналите, които тялото и умът ни изпращат. Прилагането на тези стратегии в ежедневието може да допринесе за укрепването на психичното здраве и подобряването на качеството на живот.

  • Защо е важна връзката между психическото и физическото здраве?

Връзката между физическото и психическото здраве е тема, която предизвиква все по-голям интерес сред научните изследователи и обществеността. 

Едно от основните взаимодействия между тези два аспекта на нашето здраве се проявява под влиянието на стреса, който се определя като бича на съвременното общество. Психическият стрес може да предизвика физиологични реакции, като увеличаване на нивата на кортизол и адреналин, което в крайна сметка може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и отслабен имунитет. Феноменът на психосоматичните заболявания подчертава, че някои физически състояния са директно свързани с емоционалното ни благополучие. Болки, мигрени, астма и други заболявания могат да бъдат предизвикани или засилени от психически фактори.

Доброто психическо здраве може да подобри физическото.

Фондацията работи с партньори от различни сфери с цел обединяване на усилията за популяризиране на устойчиви и иновативни практики за постигане на емоционален баланс чрез психологията и различните психотерапевтични направления.

Проектите подкрепяни от фондацията включват инициативи за предотвратяване на психически разстройства, образователни програми насърчаващи емоционалното благополучие и социални услуги в помощ на тези, които се нуждаят.​

От друга страна, правилното хранене и редовната физическа активност оказват пряко влияние върху нашето емоционално и психологическо състояние. 

Научно доказано е че физическата активност стимулира производството на различни невротрансмитери, които са от важно значение за регулацията на настроението и емоциите. Този процес не само подпомага психическата стабилност, но също така може да бъде ефективен при лечението на различни психични разстройства.

Пагубното влияние върху здравето ни се допълва и от храната, която приемаме.

За съжаление в нашето забързано ежедневие начина по който се храним е изключително неправилен, включвайки вредна храна, лишена до голяма степен от полезни хранителни вещества и хапване "на крак". 

Този начин на живот води до сериозни, а понякога и до фатални последици. Съвременните заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания често са пряко свързани с хранителните навици и начина на живот.

В областта на физическото здраве, фондацията организира и подкрепя проекти, насочени към стимулиране на здравословен начин на живот чрез балансирано хранене, двигателна култура и кампании за превенция на различни здравословни проблеми.

Кандидатсвай с твоята идея!

bottom of page